Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Så lyckas du med rörligt 2019: Video i flödet

Många varumärken sitter på intressanta budskap och jobbar hårt för att nå ut med sin kommunikation. Ett smart sätt för att fånga uppmärksamheten hos din målgrupp är att kommunicera med rörligt material. Faktum är att 55 procent uppger att de är mer uppmärksamma när de ser en video än när de läser en text eller ser en bild. Och en satsning på rörligt material är strategiskt rätt – 85 procent av konsumenter vill nämligen se mer videoinnehåll från varumärken i sina flöden.

Rörligt material ökar lavinartat och redan nästa år spår Facebook att 75 procent av datatrafiken kommer att bestå av filmer. De är som lockande godis för vårt korta tålamod och därmed perfekt för nyhetsflödet.

Video som format kan fylla många syften. De kan göra krånglig fakta lättbegriplig genom infografiker och animation. Eller konvertera köp genom en snyggt presenterad förhandsvisning. Men framförallt kan de bygga varumärken genom korta men intressanta historier. Men hur producerar man riktigt bra rörligt för det snabba flödet? Här är fem handfasta tips.

1. OLIKA MÅLGRUPPER – OLIKA INNEHÅLL

En vanlig fälla är att producera innehåll som ska passa för alla mottagare. Tyvärr finns ytterst få sådana filmer. Algoritmer avgör vilket innehåll som ska visas för oss och vi blir därmed allt mer kräsna. Om filmen är helt irrelevant finns risken att mottagaren väljer att dölja inlägg från avsändaren, vilket är förödande för räckvidden. Snåla därför inte med att producera olika versioner och anpassa istället innehållet för att tillgodose varje specifik målgrupps intresse. Den bästa filmen är till glädje för din målgrupp, inte påtvingad.

2. TÄNK MICRO MOMENTS PÅ SEX SEKUNDER

Under 2018 tittade vi på mobilen 150 gånger per dag i genomsnitt. Vi surfar under så kallade ”micro moments” i jakten på en dopaminkick: när vi står i rulltrappan, väntar på hissen eller i kön. Och kan du ta in ett budskap på så snabbt som 6 sekunder? Lika kort tid som det tar att låsa upp en ytterdörr eller hälla upp en kopp kaffe? Det menar Facebook som numera rekommenderar 6 sekunder korta videoklipp för säljdrivande produktpresentationer och 15 sekunder för att lyfta produktfördelar och information. Vi har helt enkelt inte tålamod för längre budskap då vi från början inte valt att engagera oss i varumärket.

3. GÖR ETT STARKT FÖRSTA INTRYCK

Vi må vara beredda att konsumera en video i 6 sekunder, men redan vid den allra första anblicken avgör vi om filmen är värd tiden. Precis som när du vill göra ett gott första intryck i verkligheten, är de absolut första sekunderna de viktigaste. Inled med intresseväckande grafik eller budskap för att klargöra vad filmen handlar om. Och om en viss person, produkt eller ett varumärke är en viktig komponent – visa också upp dem tidigt så att mottagaren minns dem.

"Om filmen är helt irrelevant finns risken att mottagaren väljer att dölja inlägg från avsändaren, vilket är förödande för räckvidden. Snåla därför inte med att producera olika versioner"

4. ANVÄND BÅDE TEXT OCH LJUD

Majoriteten av alla filmer i sociala medier ses utan ljud. Se därför till att texta budskap och tal för att skapa värde även för de som ljudlöst scrollar i flödet. Men ta inte bort ljudet helt. En helt tyst video kan verka mindre intressant för någon som faktiskt har ljudet påslaget.

5. GLÖM INTE ANNONSPENGEN

Att bra innehåll inte ska behöva annonseras ut stämmer delvis. Du vill undvika att hamna i fällan där ert innehåll endast engagerar den närmsta kretsen och personal på företaget. Sedan länge har Facebook valt att premiera innehåll från vänner framför varumärken. Därför kan film, precis som annat innehåll, behöva en extra skjuts för att öka genomslaget. Det är inget att skämmas över. Och är filmen bra kan en lägre budget räcka.

maria_k

SKRIVEN AV

MARIA KARLBOM, ART DIRECTOR & DIGITALT ANSVARIG