Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Därför firar vi lucia

Hon komma med ljuset i håret,
under den mörkaste tiden på året.

Kring Luciafirandet finns en hel del historia. Att vi firar den 13 december beror på att vintersolståndet inföll då enligt den kalender som användes under medeltiden. Natten den 13 december ansågs enligt folktro vara farlig och övernaturlig. Sankta Lucia var också ett helgon från Sicilien som enligt legenden ska ha dött den 13 december. Traditionen med en helgonlik kvinna i vit klänning kom till Sverige under 1700-talet och under 1800-talet spreds seden vidare till universitetsstäderna i Sverige. Mest genomslag fick Luciafirandet på 1920-talet efter en tävling i Stockholms dagblad då vi därefter såg Lucia med ljuskrona på huvudet och ett följe av tärnor.