Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

För den som gillar hårda klappar

I en djungel av kategorier du nu några tips får.
Thrillers, memoarer eller drama, nu blir julklappen inte svår.

andreea-radu-9eUfhiJJhDc-unsplash

Står böcker på önskelistan i jul kan du ta inspiration från tre personer på Agency som fastnat för olika genrer. Psykologiska thrillers, memoarer eller en förlorad värld? Här finner du inspirationen du behöver!

HANNAS GENRE:
Psykologiska Thrillers

En riktigt bra psykologisk thriller får gärna göra mig förvirrad kring om huvudpersonen är ett offer eller egentligen bara är lite galen. Boken får gärna innehålla flera twister – särskilt en stor twist mot slutet. Roligt om man känner sig lite lurad eller får en ordentlig aha-upplevelse.

Verity – Colleen Hoover
Det kan ha och göra med att jag satt i coronakarantän men jag läste ut denna bok på en dag. Det är svårt att förklara handlingen utan spoilers men om du gillar svartsjuka, kärlek och död med en ständigt överhängande känsla av obehag och iakttagande bör du ge denna bok en chans!

Den andra kvinnan – Sarah Pekkanen, Greer Hendricks
I den andra kvinnan får vi följa den svartsjuka, besatta exfrun och hennes ersättare. Det är vad man tror från början åtminstone. Denna bok innehåller flera aha-upplevelser och twister. Jag frågade mig själv under lång tid vem av karaktärerna jag egentligen skulle sympatisera med och ändrade mig flera gånger under bokens gång.

NICLAS GENRE:
En förlorad värld

Utsökt brittisk humor och cynism om död och elände i ett imperium på dekis före, under och strax efter det andra världskriget, med sexuella utsvävningar i alla riktningar och allmänt överdådig dekadens kryddad med religiösa grubblerier i praktfulla salar på överbelånade herrgårdar som snart ska överges för gott. Faktum är att denna speciella genre i princip består av en enda person: Evelyn Waugh. Han ska alltid läsas på engelska.

Brideshead Revisited: The Sacred & Profane Memories of Captain Charles Ryder – Evelyn Waugh
Redan långt innan boken blev en av tidernas mest hyllade tv-serier 1981 var det en klassiker. Boken har av både Times och Newsweek utnämnts till en av 1900-talets 100 bästa engelskspråkiga böcker. Jag skulle placera den på topp tio. Vi följer Charles i krig och fred i jakten på både sig själv och kärleken i ”en förlorad värld” (vilket blev den svenska titeln).

A handful of dust – Evelyn Waugh
Rena rama Kinderägget. I grunden en otrohetsaffär som även bjuder på en vansinnig reseskildring i Brasiliens djungler och en nattsvart inblick i människors cyniska strävan efter pengar, ära och lycka – ofta på våra närmastes bekostnad. Låter väl festligt? Ärligt: en mycket rolig bok.

NILLAS GENRE:
Memoarer

Att få läsa om andras liv, att få höra deras berättelser och tankar är otroligt intressant. Memoarer kan inkludera allt från komedi till hjärtskärande tragedi. Den ena är sällan den andra lik, vilket innebär att det finns en hel värld att utforska.

Crying in H Mart – Michelle Zauner
Denna extremt personliga och intima memoar lämnade absolut mascaran på kinderna. En rå berättelse om utanförskap, förlust och att finna sig själv. Underbar bok, men rekommenderar att ha näsdukarna redo.

Everyone You Hate is Going to Die: And Other Comforting Thoughts on Family, Friends, Sex, Love, and More Things That Ruin Your Life – Daniel Sloss
Även om han inte är en författare i grunden har Sloss lyckats skapa en rolig, men samtidigt tankeväckande memoar där han diskuterar relationer i alla dess former. Boken är både lättsam och mörk, seriös och satirisk. Perfekt för en kväll ensam vid brasan.