Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2022-Den begagnade bilens år

Intresset och efterfrågan på begagnade bilar är högt och för den som går i säljtankar har tillfället knappast varit bättre. Med rådande halvledarkris och förseningar i produktionsleden ser 2022 ut att bli ett starkt år för andrahandsmarknaden.

Det är en speciell tid för hela bilbranschen då den rådande halvledarkrisen slagit ned takten på nybilsproduktionen rejält. Halvledare eller datachip är en avgörande komponent i all form av elektronik och inte minst i dagens elektrifierade bilar. Halvledarkrisen kom som följd av en storbrand på en fabrik utanför Tokyo i mars 2021. Branden förstörde fabriken som då stod för 30 procent av halvledarproduktionen i världen. Dessutom har pandemin påverkat produktions- och transportleden på flera sätt, vilket ytterligare påverkar den normala produktionsnivån. För den som tänker köpa en ny bil kan väntetiden idag vara föera månader. Det har i sin tur lett till ett ökat intresse för begagnade bilar och efterfrågan är stor. Det är med andra ord ett guldläge för dig som vill sälja.

Att sälja som privatperson kan däremot vara svårt. Processen att hitta en seriös köpare och få ut ett maximalt pris för bilen kan vara lång och omständig. Därför finns experter som Kamux tillgängliga för att underlätta försäljningen och svara på frågor längs vägen.

 

Det går att urskilja en tydlig trend hos Kamux när det kommer till vilka bilar som är mest eftertraktade på den begagnade bilmarknaden. Familjebilar, specifikt kombibilar, är de som har högst efterfrågan just nu. Även mindre bilar är väldigt eftertraktade.

Just nu leder plug-in hybrider försäljningen av miljöbilar för Kamux. Efterfrågan på begagnade miljöbilar är högre än någonsin och hos bilhandlaren Kamux har försäljningen av dessa ökat med otroliga 130 procent under ett år. Allra störst är trycket på Plug-in hybrider. Desto mer miljömedvetna svenskarna bli, desto mer ökar efterfrågan på miljöbilar.

Tiden får avgöra hur snabbt förstahandsmarknaden repar sig och när den är tillbaka i full produktionstakt, som det ser ut nu kommer 2022 fortsatt bli ett starkt år för andrahands bilmarknaden.

SKRIVEN AV

AXEL VON ARNOLD, JUNIOR CONSULTANT
FELICIA LJUNGVALL, ACCOUNT EXECUTIVE