Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Agencys senaste tillskott tipsar – så lyckas du med ditt arbetsprov

När du söker nytt jobb finns det många faktorer att ha i åtanke. Tänk på vad som fångar arbetsgivarens intresse i ditt CV och personliga brev, visa dina särskiljande egenskaper.
Var självsäker och kom till intervjun förberedd och påläst. Staffan Jeafer är Agencys senaste tillskott och ger sina bästa tips ett lyckat arbetsprov.

– Jag sökte till Agency för att jag var intresserad av att jobba på en PR-byrå med en variation av kunder, där ingen dag är den andra lik. Efter en första intervju fick jag möjlighet att göra ett arbetsprov. Jag fick ta del av en fiktiv undersökning och fick
sedan uppgiften att utforma ett pressmeddelande utifrån undersökningen. Jag skulle även föreslå olika PR-aktiveringar
för att uppmärksamma rapporten. Någonting rätt måste jag ha skrivit då jag lyckades få mitt drömjobb. Därför har jag tagit fram fem tips som hjälpte mig i min process, men även tips som jag önskat att jag fått på förhand.

Innan arbetsprovet:
Research, research och åter research! Försök att ta reda på så mycket som möjligt om företaget innan ditt arbetsprov. Har de kund-case på sin hemsida är det bra att ta till sig dessa. Anteckna det som kan vara aktuellt för arbetsprovet så att du har det nära till hands. När du söker jobb på en PR-byrå så är chanserna stora att du kommer få skriva ett pressmeddelande. Leta upp tidigare pressmeddelanden från företaget för att få ett hum om tonalitet och struktur. Var redo inför arbetsprovet. Ladda din dator, se till att internetuppkopplingen fungerar och förbered ett dokument på din dator. Ha anteckningsblock och penna redo om du gillar att anteckna för hand. Hitta en miljö där du är fri från distraktioner,
så du kan utföra ditt arbetsprov ostört.

Under arbetsprovet:
När du har fått material och instruktioner för arbetsprovet så är det bara att sätta igång. Det kan kännas nervöst men behåll lugnet och ta några djupa andetag innan du sätter i gång. Det allra viktigaste tipset jag kan ge är att planera din tid väl. För att kunna göra det bör du först läsa igenom instruktionerna noggrant, gärna flera gånger. Disponera sedan din tid för de olika delarna och glöm inte att avsätta tid för korrekturläsning.

Ibland kan det kännas svårt att komma i gång, därför är mitt tips att skriva fritt. Övertänk inte texten, så kommer det att lättare flyta på. Även om du inte blir nöjd med det du skriver så kan du snygga till det sen. Man vill gärna sticka ut med sitt arbetsprov, men du behöver inte uppfinna hjulet. Ta inspiration från tidigare research.

Efter arbetsprovet:
När du har skickat in arbetsprovet är det viktigt att släppa det och andas ut. Du har gjort ditt bästa och det finns inte mer att göra här och nu. En arbetsgivare ser om det du skrivit har potential och det behöver inte vara perfekt. Mitt sista råd är att följa upp med antigen ett mejl eller ett samtal kort inpå arbetsprovet. Visa arbetsgivaren genuint intresse och ambition så har du gjort alla rätt i din ansökningsprocess.

Fem snabba tips:

–  Gör ordentlig research
–  Ha allt du behöver inför arbetsprovet på plats
–  Disponera din tid väl
–  Korrekturläs texten noga
–  Återkoppla med arbetsgivaren