Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vad är det som händer på Instagram – en digital trendspaning

Spelreglerna för sociala medier och medielandskapet är snabbt föränderliga. I kampen om vår begränsade uppmärksamhet gäller det att vara snabbfotad. I den här artikeln trendspanar vi hur den senaste förändringen i Instagrams algoritm påverkar användarna.

pexels-cottonbro-5053739

En kronologisk ordning i exempelvis Instagramflödet är möjligen logisk om man följer ett fåtal konton. Om man däremot följer ett hundratal eller fler konton, vilket många Instagramanvändare gör, blir det fort ohållbart. Därför är det avgörande med en algoritm som sömlöst kan sortera ditt flöde på ett optimalt sätt.

Adam Mosseri är ett bekant namn för många då han i sin roll som ”Head of Instagram” återkommande berättar om olika nyheter och uppdateringar via Reels på plattformen. Detta för att kreatörer och företag ska kunna hålla sig uppdaterade på ett enkelt sätt samt planera sin verksamhet därefter. Bland de senaste uppdateringarna finner man:

De senaste uppdateringarna som avslöjats av Instagram:

    • NFT  (Non fungible token) för kreatörer
    • Fullskärmsbilder i flödet
    • Produkttaggar blir tillgängliga för alla
    • Algoritmen för flödet ändras vilket kommer ge fördelar till original-content
    • Tre nya sätt att rangordna sitt flöde

Det är i synnerhet förändringen i algoritmen som väckt starka motreaktioner. Instagram är millennials favoritapp och har länge varit en redigeringsapp med fokus på text och foto. Med ny konkurrens från utmanare så som TikTok och Snapchat har Instagram valt att anpassa sig för att kunna konkurrera. Exempelvis är Instagram-stories inspirerat av Snapchat och Reels är inspirerat av TikToks flöde. Därför anser många Instagramanvändare att appen har lämnat sitt ursprung och kräver att Instagram återgår till sitt ursprungliga fokus.

Förändringen i algoritmen är försåtlig i ljuset av att Instagrams moderbolag Meta har för första gången slutat växa och har dessutom börjat tappa användare på sina olika plattformar. Det är viktigt att vara föränderlig och kunna göra snabba förändringar för att överleva på marknaden. Men går de rätt väg?

Vad vi ser är en övergång från text och bild till rörligt videomaterial. Detta är en uttalad strategi från Instagrams sida då de sagt att rörligt kommer ta en större plats på plattformen. Därför premieras den typen av innehåll idag, vilket har frustrerat många fotografer och illustratörer som använder sig av appen.

Ytterligare en aspekt är att många influensers och kreatörer känner sig slängda framför bussen. De upplever att det har blivit svårare att nå ut och bygga relationer med både nya och befintliga följare. Detta innebär att de tappar räckvidd och möjlighet att växa om de inte ställer om. Däremot innebär förändringen att vi kan tänkas se nya konton och personligheter kliva fram. Kanske kommer vi se en spill-over effekt från TikTok till Instagram, vilket vi tror är Instagrams avsikt med sin strategi.

Välj ditt instagramflöde:

Hem-flödet är det gamla vanliga flödet så att säga. Det som brukar dyka upp när du öppnar appen. Algoritmstyrt som sorterar konton och hashtags åt dig. Pushar även aktivt innehåll som den tror du kommer gilla, framför allt Reels.

Följer-flödet är det kronologiska flödet som tidigare fanns innan algoritmen tog över. För att nå detta flöde klickar du på Instagram-loggan överst i flödet och väljer ”Följer” i den lilla menyn som poppar ned. Här får du nu enbart innehåll från konton du följer, det senaste först.

Favoriter-flödet är ett alternativ som du når via den lilla drop-down menyn från Instagram-loggan. För att något ska dyka upp här måste man markera konton som favoriter. Detta skapar då ett prioriterat flöde för de konton som du inte vill missa.