Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tre tips att ha med sig till praktiken

Att vara student och kliva in i sin första praktik kan vara nervöst, spännande och mycket mer. Agencys praktikant Nilla har delat med sig av sina tre bästa tips så att du kan lugna nerverna och ta dig an praktiken förberedd.

Jag vet precis hur det är att sitta och vänta in praktiken med pirr i kroppen av både spänning och skräck. Det är inte lätt att veta vad man ska förvänta sig av praktikplatsen, kollegorna och arbetsuppgifterna. Att lämna skolbänken för kontorsstolen och för första gången använda allt man lärt sig i skolan i verkliga sammanhang kan kännas överväldigande. Förhoppningsvis kan mina tips hjälpa till att förbereda dig något inför den efterlängtade praktiken.

1. Sätt upp mål och utvärdera löpande
Praktikperioden är ett tillfälle att lära sig så mycket som möjligt. Därför är det bra att redan innan praktiken börjar fundera på vad det är du vill uppnå. Vill du kanske utvecklas som skribent, bli en bättre talare eller få arbeta med något särskilt projekt? Skriv upp dina mål och ta med dig dem till praktikplatsen. Diskutera dessa med din handledare så att ni tillsammans kan se till att de uppfylls. Kom också ihåg att utvärdera dina mål löpande, så att inget glöms bort.

2. Våga ställa frågor
Vi har alla hört uttrycket ”det finns inga dumma frågor, bara dumma svar”. Personligen tror jag starkt på att det finns dumma frågor, men att det inte är fel att ställa dem. Vi ställer frågor för att vi vill lära oss mer om något vi inte helt har greppat än, vilket är helt rätt. Praktiken är ju vårt tillfälle att lära oss. Så våga ställa frågor, till och med de dumma!

3. Ta det i din egen takt
Som blivande praktikant fick jag ofta höra att jag skulle ta initiativ, vara nyfiken och engagera mig i så mycket som möjligt. Det är inte på något sätt fel, men jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt är okej att ta saker i sin egen takt. Särskilt i början. Det är inte lätt att komma in på en ny arbetsplats och slänga sig in i arbetet. Det får ta lite tid att bli varm i kläderna innan man kör på för fulla puckar.

Lycka till! / Nilla