Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Agencys grundare – en av landets mest erfarna medietränare

Niclas_Agency

Agencys grundare och seniora rådgivare Niclas Lövkvist har gjort medieträningar i snart 30 år. Med en bakgrund i journalistik började han en gång med att medieträna en grupp polischefer och åklagare om hur ”den andra sidan” tänker och fungerar. Sedan dess har han tränat flera hundratals personer över hela världen. För att skapa förståelse för vad en medieträning egentligen är har vi ställt några frågor till honom om just detta.

Hur går en klassisk medieträning till?
Jag vill alltid ge deltagarna chansen att utvecklas och se hur de med hjälp av råd och stöd väldigt snabbt blir mycket bättre. En halvdag brukar göra underverk, oavsett hur erfarna de är sedan tidigare. De praktiska momenten är viktigast. Efter en teoridel gör vi realistiska tv-intervjuer baserade på deltagarnas roller och förberedda case. Tv är mest pedagogiskt och effektivt. Behärskar man konsten att genomföra en tv-intervju klarar man alla andra medier också. Dessutom gör nästan alla medier rörligt material nu för tiden.

Berätta om din svåraste/mest spännande medieträning
Oj, det är många som har varit utmanande och spännande. Svårt att välja en. Men det är förstås knepigt när deltagarna är så nervösa inför kameran att de bokstavligen rymmer i pausen innan det är dags för de praktiska övningarna. Det har hänt. Men då har jag jagat ifatt dem, vilket de uppskattade. Efteråt.

Varför är det viktigt att vara medietränad när man möter media?
Journalister intervjuar människor hela tiden. Men de allra flesta av oss intervjuas sällan eller kanske aldrig. Medieträning gör att vi kan utjämna denna maktbalans och förbättra möjligheterna att mötet med media inte bara sker på journalistens villkor. Att bli intervjuad är en möjlighet som ska utnyttjas på bästa sätt. Då måste man träna.

Vad är den mest givande delen av medieträningen enligt dig?
Många som jag tränar får nästan en slags uppenbarelse – äntligen förstår de hur intervjuer och artiklar blir till och varför det är så viktigt att förbereda budskap och förstå spelreglerna. Det allra roligaste är när deltagare hör av sig och tackar efter att de har gjort skarpa intervjuer som gått riktigt bra. Inte minst när det gäller kriskommunikation.

Vad är ett vanligt misstag du ser folk göra under en intervju?
Det vanligaste misstaget är nog att man bara svarar på frågor och inte tar chansen att berätta sina egna prioriterade budskap.

Om du fick välja ett tips att ge till alla som ska intervjuas i media – vad hade det varit?
Gör aldrig en intervju utan förberedelser. Det är farligt, dumt och onödigt.