Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vad kan PR-branschen lära sig av sportvärlden? – möt vår nya projektledare

Adam

Inom fotboll styrs allt av resultat. 90 minuter kan göra stor skillnad där glädje kvickt kan skifta till kris och sorg. Då gäller det verkligen att vara snabbfotad i sin kommunikation. Vi har frågat vår nya kollega Adam Pettersson vad PR-branschen kan lära sig av att arbeta i en fotbollsklubb.

Som marknadschef på en fotbollsklubb har du arbetat mot byråer, hur har det varit och vad har du lärt dig av dessa samarbeten?

Det har varit väldigt roligt och inspirerande att jobba tillsammans med flera olika byråer. Det är just dessa samarbeten som gjorde att jag fick upp ett extra öga för att arbeta på en byrå. Jag har lärt mig att byråer sitter på en spetskompetens som är svårt att hitta internt. Att få en blick utifrån är ovärderligt för att skapa bra kommunikation. Det är också viktigt att kunna se byrån som en förlängd arm av kommunikationsavdelningen. De ska kunna din verksamhet och sätta sig in i situationer som uppstår.

Vad tar du framför allt med dig från sportvärlden in i byråvärlden?

Att saker är föränderliga, framför allt när det kommer till kommunikation. Det som gäller idag behöver inte vara aktuellt imorgon. Jag tar med mig just det, att kunna anpassa sig utifrån snabba förändringar och nya direktiv med kort framförhållning. I sportvärlden är det här väldigt vanligt.

5 snabba

Favoritlåt: 8 (circle) – Bon Iver
Vad drömde du om som barn? Att bli fotbollsproffs
Vad tar du med till en öde ö? Tändstål
Favoritfilm: Interstellar
Döda eller levande, vilka vill du äta en middag med? Christopher Nolan, Albert Einstein och Alex Schulman

Vad är den bästa erfarenheten som du tar med dig från sportvärlden?

Det är att man har fått träffa extremt mycket människor och byggt upp ett bra kontaktnät. Det är allt från journalister och företagare till fotbollsspelare, supportrar och branschkollegor. Något som också har varit en stor erfarenhet är arbetet med webb och sociala medier där jag har utvecklats rent grafiskt och kommunikativt men även lärt mig att hantera direkt feedback på ett sunt sätt. Inom svensk fotboll är det många som har synpunkter och många som bryr sig om sina klubbar, vilket man blir varse om när man publicerar innehåll.

Vad ser du fram emot mest med att arbeta som projektledare?

Självklart ser jag mest fram emot att träffa våra kunder och sätta mig in deras vardag. Vi jobbar med många spännande branscher som alla har sina unika utmaningar. Jag gillar även att vara en del av hela processen, från planering till färdig produktion. Så det ska bli väldigt kul att hitta kreativa lösningar tillsammans med mina duktiga kollegor och därmed leverera intressant innehåll åt våra kunder.

Vad anser du är nyckeln bakom en bra relation till våra kunder?

Framför allt tror jag att det handlar om att förstå kundens behov. Att sätta sig i kunden skor för en stund och vara lyhörd. Utöver det är det superviktigt, kanske viktigare än man tror, att hitta en lite mer personlig relation. Det blir enklare att lyfta telefonen och prata igenom små och stora saker om det är en person du litar på och kan ha ett trevligt samtal med. Det blir helt enkelt lite mer naturligt om man känner varandra lite grann.