Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Från en student till en annan: Så maxar du din praktik

Är du student och ska kliva på din första praktik till våren? Agencys praktikant Moa delar med sig av sina bästa tips inför ditt stundande äventyr.

För dig som förväntansfullt och lite nervöst väntar in starten av din första praktik – jag hör dig. Jag är nu inne på min andra praktik och jag vet hur det är att lämna skolböckerna bakom sig för att dyka in i yrkeslivet. Det är otroligt spännande, men det kan också vara svårt att veta vad som förväntas av en. Förhoppningsvis kommer dessa tips både vägleda och inspirera dig till att skapa de bästa förutsättningarna för en lärorik och rolig praktik.

1. SÄTT UPP MÅL

Din praktik är en värdefull erfarenhet för både dig och din praktikplats. För att du ska få ut så mycket som möjligt av tiden bör du sätta upp mål. Dessa blir ditt kvitto på vad du har lärt dig. Vill du vässa dina skrivkunskaper eller kanske se hur det fungerar i en pitch? Var öppen med din handledare om vilka uppgifter du skulle vilja ha.

"För att du ska få ut så mycket som möjligt av tiden bör du sätta upp mål. Dessa blir ditt kvitto på vad du har lärt dig."

2. VAR NYFIKEN

Nyfikenhet är en värdefull egenskap som kommer att ta dig dit du vill. Tillåt dig själv att vara nyfiken och utnyttja din nyfikenhet till att lära dig mer om din praktikplats. Hur gick det till när de tog fram det där kreativa caset? Vilka är dina kollegor och vad har de för sig på fritiden?

3. VÅGA DELA DINA IDÉER

Håll inte på idéer. Genom att komma med nya förslag visar du att du är engagerad och intresserad av att vara med och påverka. Och vem vet? Kanske är det just din idé som presenteras på nästa kundmöte!

"Håll inte på idéer. Genom att komma med nya förslag visar du att du är engagerad och intresserad av att vara med och påverka. Och vem vet? Kanske är det just din idé som presenteras på nästa kundmöte!"

4. TA INITIATIV

Det är lätt att placera sig själv i baksätet som praktikant. Så fort du hunnit bli lite varm i kläderna, ta på dig ett sidoprojekt – inte nog med att du får visa att du är ambitiös. Du får även mer utrymme att visa upp dina färdigheter. 

5. HA KUL OCH VAR PERSONLIG

Detta är nog mitt allra bästa tips. Var dig själv och glöm inte bort att det här är vad allt slit i skolbänken kommer att resultera i. Du förtjänar att vara där du är, så passa på att fira det genom att ha lite roligt också!

Lycka till! 

SKRIVEN AV

Moa Gehlin, PR Intern