Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gröna tomten: Så ger du klimatet en julklapp när du ordnar en hållbar jul.

Skägg, släde och hans rock är grön.
Han kommer till den som är snäll mot miljön.

1) Köp dina julklappar second hand
Den bästa julklappen är något genomtänkt och personligt. Något som är speciellt för den som får den. Kanske kan du hitta något som anspelar på ett minne ni har ihop?

I din närmsta second hand-butik eller på Tradera och Blocket kan du hitta det mesta och du gör samtidigt något bra för klimatet.

2) Slå in julklapparna i gammalt tidningspapper
Mystiken kring en present är något vi vill behålla. Men undvik att köpa nytt inslagningspapper. Använd istället tidningar eller annat papper du har hemma. Välj snören av naturmaterial och spara in på klisteretiketter och tejp. Spara också inslagningspapper från presenter du får till att använda framöver.

3) Välj en KRAV-märkt julgran
Har du tänkt köpa en julgran så välj en närodlad eller miljömärkt. Det är nämligen vanligt att även granar besprutas med kemiska bekämpningsmedel.
På Smålandsgrans hemsida kan du köpa en
KRAV-märkt julgran och få den levererad direkt till dörren.

4) Tänk på vad du ställer på bordet
Inga rökta ålar syns till på gröna tomtens julbord. Istället väljer han MSC-certifierad makrill. Kött- och mejeriprodukter kan väljas närproducerade. Titta efter Fairtrade och Rainforest Alliance-märkningar när du köper choklad. Ta tillvara på resterna och gör en Ris à la Malta.

5) Tänd rätt ljus
Att använda för mycket blinkande lampor är varken gröna tomtens eller din grannes favorit. Om du verkligen “måste”, välj LED-lampor och installera en automatisk timer som stänger av ljuset efter en viss tid. Att tända levande ljus är ett bättre alternativ men se till att du väljer rätt sort. Paraffinljus är gjorda utav fossila bränslen och bör väljas bort. Istället kan du köpa stearinljus men kontrollera att de inte innehåller palmolja. Ett mysigt alternativ är också bivaxljus.

Julen kommer med mycket papper,
kartonger, burkar och skräp.
Så glöm inte att till återvinningen
lägga allt på ett släp!