Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Så väljer du rätt julgran

Med stormsteg närmar sig nu dopparedan,
så i helgen är det dags att leta julegran!

Rödgran, kungsgran eller plastgran? För vissa kan det kännas som en snårig djungel att välja gran. Beroende på om du föredrar en klassiskt dekorerad julgran eller vill ha ett allergivänligt alternativ bör du antingen välja det ena framför det andra. Agencys julgransfantast Dian delar med sig av ett par tips för den som ska köpa julgran i helgen.

Rödgran
Rödgranen är en klassisk julgran i de svenska hemmen med fina gröna barr och den traditionella doften av gran och kåda som många förknippar med julen. Kan se ut på många olika sätt men är oftast smalare än andra gransorter. Oftast ett billigare alternativ. Nackdelen är att den barrar en hel del. Passar dig som bor lite mindre och dekorerar din gran på klassiskt vis.
Kungsgran
Kungsgranen har kraftigare och mjukare grenar och barr, vilket ger ett tätare och lyxigare intryck. Kungsgranen barrar nästan ingenting och håller oftast längre då den kan samla mer vatten i stammen än andra granar. Passar dig som vill ha en riktig Disney-gran med mycket dekorationer! Nackdelen är att de är nästan doftfria och oftast är importerade.
Silvergran
Silvergranen har, precis som namnet avslöjar, silvriga barr på undersidan som skapar färgskiftningar som drar åt silver och blått. Precis som kungsgranen är den tätare och ger ett lite lyxigare intryck. Nackdel: ofta dyrare än rödgran.

Plastgran
För den som är ute efter en gran som varken barrar eller doftar och kanske i en käck färg, är plastgranen ett bra alternativ. Vissa hävdar att plastgranar är mer miljövänliga än riktiga granar. Detta beror dock på hur många år du återanvänder din plastgran. En grupp italienska forskare kom fram till att du behöver använda en plastgran i 20 år för att det ska vara ett bättre alternativ än the real deal ur klimatsynpunkt. Passar dig som är allergiker eller inte gillar att städa.

Foto: I år väljer Dian en KRAV-märkt rödgran från Sverige, dekorerad i klassiskt guld och rött med traditionella halmdekorationer.

Tänk också på att:
– Välja en miljöcertifierade gran för miljöns skull, t.ex. en KRAV-märkt gran.
– Vattna din gran dagligen så att den håller längre. Första dagarna kan du behöva vattna den oftare än så (detta gäller dock inte plastgranen).
– Återvinn din gran när julen är över. Många kommuner har graninsamling som gör att granarna återvinns och blir energi motsvarande tre-fyra maskiner med tvätt.

 

God Jul önskar Dian